Zamówienie weselne składa się z trzech elementów:
1. Tort
2. Ciasto
3. Gościńce
Tort
Tort jest jednym z istotnych punktów przyjęcia weselnego. O tym jak zostanie odebrany przez weselników decyduje jego smak, wielkość, kształt i dekoracja.
Smaki:
Nasze torty wykonujemy na bazie bitej śmietany (tradycyjnie ubijanej), kremu budyniowego lub kremu maślanego. Krem budyniowy i maślany jest przygotowywany według naszej receptury. Wszystkie rodzaje nadzienia charakteryzują się delikatnym smakiem.
Tort składa się z trzech biszkoptów (jasnych, kakaowych,oba kolory na przemian lub orzechowych) i dwóch przełożeń (wysokość około 9cm). Jest to standardowe rozwiązanie.
Smak masy zarówno kremowej jak i śmietanowej może być: czekoladowy, śmietankowy, cappucino, orzechowy, jagodowy lub inny na specjalne zamówienie.
Polecane owoce do tortu to: wiśnie, brzoskwinie, ananasy, maliny, jagody lub inne według pomysłu Klienta.
Wielkość:
Tort do 100 gości powinien ważyć około 7 do 10 kg (3-piętrowy).
Tort do 150 gości waży od 12 do 13 kg (4-piętrowy).
Kształt:
Torty są okrągłe lub prostokątne, wykonywane na stelażu z przerwami między piętrami ( średnica od 18 do 36 cm). Innym rozwiązaniem są torty bez przerw między piętrami, których piętra się stykają.
Dekoracja:
Większość tortów wykonujemy w stylu angielskim. Taki tort jest pokryty warstwą marcepanu o grubości
2-3 mm. Masa marcepanowa ma nieznaczny wpływ na smak tortu. Marcepan daje nam największe możliwości dekoracyjne.
Możliwe jest również ozdobienie tortu w stylu tradycyjnym z kremu lub śmietany.
Kwiaty stosowane do dekoracji to głównie róże papierowe, kwiatki marcepanowe, "żywe" kwiaty lub inne ozdoby wybrane przez Klienta.
Specjalne zamówienia na torty o oryginalnym wzorze najlepiej składać w siedzibie firmy przy ulicy Warzywnej 2a.
Ciasto
Ilość ciasta na stół obliczamy przyjmując ok 200 -300 g ciasta na osobę. Są to około 2 kawałki na osobę. Wielkość jednego kawałka to ok. 3x7,5 cm. Waga zależy od rodzaju ciasta.
Formularze zamówień do pobrania
Gościńce
Do gościńca ogólnie wkłada się od 300 do 350 g ciasta i ewentualnie ciastka kruche.
Ilość gościńców obliczamy w następujący sposób:
liczba gości weselnych – dzieci / 2 = ilość gościńców
W ten sposób wydajemy jeden gościniec na rodzinę.
W ofercie posiadamy kwadratowe opakowania do wyboru: plastikowe lub papierowe koszyczki.
Torty okolicznościowe
Mogą być wykonane w dowolnym kształcie np: serce na walentynki, liczba na jubileusz, a okrąg na urodziny.
Torty dla dzieci
Specjalnie dla najmłodszych proponujemy stworzenie wymarzonego słodkiego tortu z ukochanym bajkowym bohaterem.